floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soarelui
Centrul de Apel

Politica economică externă Products of Moldova Airmoldova
Mass Media din Moldova

Activitatea curentă a ambasadei

Vizita Președintelui Parlamentului Republicii Moldova în Irlanda

Vizita Președintelui Parlamentului Republicii Moldova în Irlanda

În perioada 09-10 februarie curent, dl Andrian Candu, Președinte al Parlamentului al Republicii Moldova, a efectuat o vizită de lucru în Irlanda. Agenda vizitei a inclus întrevederi cu: dl Seán Ó Fearghaíl și dl Pat the Cope Gallagher, Președintele, și, respectiv, Vicepreședintele Camerei Inferioare a Parlamentului Irlandei, dl Brendan Smith, Președinte al Comisiei mixte pentru politică externă și comerț a Camerei inferioare a Parlamentului, dl Paul Coghlan, Vicepreședinte al Senatului, și cu dl Jerry Buttimer, Leaderul Senatului.

Discuțiile s-au axat pe situația politică și social-economică în ambele state, criza bancară, relațiile RM-UE și implementarea DCFTA, conflictul transnistrean, precum și menținerea legăturilor culturale cu diaspora moldavă din Irlanda. Au fost identificate oportunitățile nevalorificate în relațiile cu instituțiile de stat irlandeze, ce ar putea aduce beneficii politice și comercial-economice semnificative ambelor state. Oficialii irlandezi au fost informați despre sectoarele economiei Republicii Moldova atractive pentru investitorii irlandezi (transport aerian, industria alimentară și a textilelor și altele).

Omologul irlandez a comunicat despre intenția creării grupului parlamentar de cooperare cu Republica Moldova. În acest sens, vor fi examinate regiunile (județele) reprezentate de deputații irlandezi actuali, în care sînt înregistrate comunități de migranți moldoveni.

În contextul vizitei dlui Candu, a fost organizată și o întîlnire cu oamenii de afaceri irlandezi și abordată posibilitatea organizării, în timpul apropiat, a unei vizite de familiarizare a acestora la Chișinău.

Anunţuri