floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soarelui


Centrul de Apel

Politica economică externă Products of Moldova Airmoldova
Mass Media din Moldova

Noutăţi

La Roma a fost parafat proiectul Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Italia

La Roma a fost parafat proiectul Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Italia
17 mai, Roma – În rezultatul negocierilor moldo-italiene, la Roma, a fost parafat proiectul Acordului între Republica Moldova și Italia privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări.
 
Proiectul Acordului prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dezabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dezabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale. Pensia va putea fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta își are domiciliu sau reședința.

Cererea de stabilire a prestației sau de export a prestației, conform legislației Republicii Moldova, care este prezentată instituției italiene, se consideră ca și cum ar fi prezentată instituției competente moldovenești (Casa Națională de Asigurări Sociale).

Prevederile tratatului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord. Acordul motivează persoanele să activeze în sectorul formal și să nu accepte ”munca la negru”.

Ambasadorul Stela Stîngaci a ținut să mulțumească părții italiene pentru deschidere, subliniind importanța Acordului pentru asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări.  

Din componența delegației Republicii Moldova la negocieri au făcut parte experți din cadrul ministerelor Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale și Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

 

Activitatea curentă a ambasadei

 • “Forul de caritate moldo-britanic”

  La data de 22 mai curent, la Londra, s-a desfășurat Forul de caritate moldo-britanic. • Competiția internațională a discursului în public

  Reprezentantul țării noastre, Alexandru Covalciuc, a participat la cea mai mare competiție internațională a discursului în public (International Public Speaking Competition, IPSC), desfășurată pentru a 38-a oară la Londra de către prestigioasa Organizație de caritate English-Speaking Union (ESU). • „Moldova Automotive Days 2018”

  În perioada 29 -30 mai, 2018, va avea loc cea de-a doua ediție a "Moldova Automotive Days", cel mai important eveniment anual dedicat sectorului auto, ce se va desfăsura la Chișinău, Republica Moldova.Anunţuri

 • Conferința Globală a Turismului Vinicol

  Republica Moldova a fost desemnată ”Capitala Mondială a Turismului Vinicol a anului 2018”, în contextul găzduirii în premieră a celei de-a III-a ediții a Conferinței Globale a Turismului Vinicol, în perioada 20-23 septembrie 2018, sub egida Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO). • Tony Hawks premiat pentru munca depusa în Moldova

  Actorul și comediantul britanic Tony Hawks a primit "Medalia Imperiului Britanic" din partea M.S. Regina Elisabeta a II-a.