floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soarelui

Privatization

Centrul de Apel

Politica economică externă Airmoldova
Mass Media din Moldova

Noutăţi

Ministrul Tudor Ulianovschi a avut o întâlnire cu membrii diasporei moldovenești din Grecia

Ministrul Tudor Ulianovschi a avut o întâlnire cu membrii diasporei moldovenești din Grecia
12 octombrie, Atena - Apărarea și promovarea drepturilor și intereselor cetățenilor Republicii Moldova de peste hotare constituie una din prioritățile de bază în activitatea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a misiunilor diplomatice din afara țării, a accentuat Ministrul Tudor Ulianovschi în cadrul întrevederii de ieri seara cu reprezentanții diasporei moldovenești din Grecia.

În cadrul dialogului cu reprezentanții diasporei moldovenești, reuniți în cadrul asociațiilor Uniunea de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis”, Comunitatea moldo-elenă „Orfeu” și Comunitatea moldo-elenă „TYRAS”, șeful diplomației moldovenești a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni întreprinse de Guvern în vederea reformării și modernizării țării, precum și a reconfirmat faptul că susținerea cetățenilor Republicii Moldova, atât în interiorul țării, cât și în afara acesteia, este unul din obiectivele prioritare de pe agenda Guvernului și a MAEIE. Ministrul a vorbit  și despre perspectivele investiționale ale membrilor din diasporă în economia națională, precum și dinamizarea implicării acestora în proiecte de ordin cultural și social atât în țară, cât și în statele de reședință.

Reprezentanții diasporei, la rândul lor, au relatat despre activitățile pe care le desfășoară în Grecia, în special au descris acțiunile în care sunt antrenați în vederea promovării specificului cultural, tradițiilor și obiceiurilor naționale în Republica Elenă, inclusiv al celor organizate de comun cu Ambasada de la Atena.

În cadrul dialogului a avut loc un schimb de opinii privind evoluțiile politice și social-economice din țară, în special în contextul alegerilor parlamentare din luna februarie 2019, programele de dezvoltare a țării, oportunitățile de afaceri și susținerea pe care statul o oferă în acest sens, crearea noilor locuri de muncă, etc. Reprezentanții diasporei au punctat și unele probleme cu care se confruntă, solicitând suportul autorităților moldovenești în identificarea soluțiilor privind studierea limbii române în școlile unde sunt înmatriculați mulți copii ai conaționalilor, elaborarea unui mecanism mai eficient și operativ de informare privind proiectele propuse de autorități pentru mediul de afaceri și diasporă, identificarea unor contacte directe între instituțiile abilitate ale statului cu diaspora și acordarea suportului necesar în organizarea și promovarea evenimentelor de promovare a culturii, tradițiilor și obiceiurilor naționale, etc.  

În context, Tudor Ulianovschi a exprimat apreciere pentru activitatea diasporei moldovenești din Grecia pe linie culturală, aspect important pentru promovarea bunei imagini de țară și a menționat că toate propunerile înaintate de reprezentanții diasporei vor fi examinate și identificate căi pentru soluționarea lor.

Totodată, Ministrul Ulianovschi a încurajat menținerea unui dialog deschis și activ cu Ambasada și Ministerul în vederea identificării celor mai bune metode și oportunități de promovare și apărare a intereselor și drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova, indiferent de locul aflării acestuia.
 
 
 
 

 

Activitatea curentă a ambasadei

 • MărțiSHOP 2019

  Pe data de 3 martie curent, la Londra s-a desfășurat evenimentul “MărțiShop”, organizat de Asociația Moldovenilor din Marea Britanie cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. • Precizare (UPDATE, ora 18.00)

  24 februarie 2019, London - În legătură cu informațiile vehiculate în presă privind neadmiterea unor cetățeni moldoveni la votare în secția din incinta ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, pe motivul datelor de naştere eronate ale acestora, MAEIE precizează că tuturor cetățenilor, care s-au prezentat la vot cu paşapoarte valabile, li s-a permis votarea. • Alegeri 2019

  Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

  În conformitate cu hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2109 din 19 ianuarie 2019, pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, a fost aprobată deschiderea a 4 secții de votare în Regatul Uniit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 2 secții în Irlanda, după cum urmează:Anunţuri

 • Anunț!

  Ambasada Republicii Moldova la Londra lansează concursul de angajare a unui asistent consular. • Comunicat de presă

  În perioada 27-29 noiembrie curent, la Chișinău se va desfășura cel mai mare eveniment în domeniul dezvoltării afacerilor din Republica Moldova - Moldova Business Week 2018.